Home » » Aku Juga Manusia Sepertimu

Aku Juga Manusia Sepertimu

Semalam...
Manusia itu ketawa..Ketawa dek kerana melihat lucunya keletah seorang manusia itu...
Semalam..Manusia itu melonjak kegembiraan...Kerana impiannya berkongsi hidup dengan seorang manusia itu tercapai...Semalam juga...Manusia itu tersenyum bahagia...Bahagia kerana merasakan betapa kasihnya seorang manusia itu terhadap dirinya...

Namun...Hari ini...Manusia itu sedih...Sedih kerana harapan yang disandarkan terhadap seorang manusia itu hancur berkecai...Hari ini...Manusia itu menangis...Menangis kerana merasakan peritnya hidup yang dilalui bersama seorang manusia itu...Hari ini juga...Manusia itu kecewa...Kecewa kerana ditemukan dengan seorang manusia itu...

Dan kini...Seorang manusia itu datang...Datang memohon seribu kemaafan sejuta keampunan...Ditangisinya segala kesalahan..Juga dipenuhinya segala kekurangan...Hanya satu yang diinginkan.. Kembalilah kepadanya...

Namun...Manusia itu tetap tegar dengan pendiriannya..
"Tiada kemaafan yang bisa ku berikan untukmu...Hidupku susah keranamu...Apa yang ku hajatkan tidak mampu lagi kau tunaikan.. Pergilah.. Lepaskan ku.. Jangan dicari aku lagi.."

Betapa kecewanya hati seorang manusia itu...Dosa apakah dirinya sehingga tidak boleh dimaafi...Salah apakah dirinya sehingga dibenci...Dipujuk segala rasa di hati...

"Maafkanlah diriku.. Salahku bisa ditegur..Silapku bisa diperbetul...Bukankah sifat seorang manusia itu sentiasa berubah...Andai hari ini aku bisa menjadi baik, tidak semestinya esok diriku masih lagi baik...Begitu juga sebaliknya..Lihat saja dirimu.. Dulu cintamu hanya untukku..Susah senang janji bersama...Tapi kini sekelip mata dirimu berubah..Malah kesusahanku menjadi beban bagimu..Besar apakah salahku hingga keras benar hatimu untuk memaafkan...Kita berdua punya salahnya...Telah ku maafkan segala salahmu terhadapku..Dan kau.. Maafkan lah diriku.. Maafkan ku kerana aku juga manusia sepertimu.. Manusia yang punya banyak kekurangan...Manusia yang sentiasa khilaf dalam mencapai tujuan hidup..Tiada yang sempurna dalam diriku.."

Seorang manusia itu tidak pernah lelah dalam memohon kemaafan..Tidak pernah jemu malah tidak pernah bosan...

Khas buatmu seorang manusia itu...Semoga kau sabar dalam bersabar~~

**********
p/s: Sekadar tulisan biasa yang terhasil dari imaginasi sendiri..Sempena menyambut kedatangan awal Muharam ni jom kita sama-sama menjadikan diri kita lebih baik dari semalam...Jangan hanya setakat memohon kemaafan tapi berilah juga kemaafan..Tak rugi pun malah disukai...Then, daripada kita melihat kekurangan orang lain baiklah kita lihat dan kaji kekurangan diri sendiri..Oke! Salam Maal Hijrah buat sahabat bloggers semua..^__^

6 comments:

wafazinnirah92 said... [Klik sini untuk balas]

salam ziarah..

Manusaia mmg tidak pernah lari dari melakukan kesalahan..

Tetapi sebaik2 orang yang melakukan kesalahan adalah memohon maaf dan bertaudat.. ^_^

Moga diri kita bersih dgn taubat.. =)

p/s: jmput ke blog saya untuk menghayati sirah di zaman tabiin.. jmput tinggalkan jejak di kotak komentar.. ^_^

~permata yang dicari~

Islah Nafsak said... [Klik sini untuk balas]

Assalamu'alaikum wbt. hai! :D

boleh tolong saya klik link bawah ni? xde kena apa2 pun. tolong yea. thanks! :D

http://www.dataentryjobs.us/59614.html

♥e'in♥ said... [Klik sini untuk balas]

tiada manusia yang sempurna..

cik dila said... [Klik sini untuk balas]

@wafazinnirah92
i'Allah...mudah-mudahan...=)

cik dila said... [Klik sini untuk balas]

@♥e'in♥
yepp...=)

cik dila said... [Klik sini untuk balas]

@Islah Nafsak
will do...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...